A fajsúlyosabb stout-porter vonalhoz képest valami könnyedebbra vágytam, így nekiugrottam a karácsonyi ajándék Zirci Apátságiaknak. A pilshez még nem volt szerencsém, első palack volt. Amúgy is nehezen írok a pilsenerekről.
Muszáj egy kritikus megjegyzést tennem, a cimkén található évszámnak semmi köze sincs a konkrét sör receptjéhez, a recept ugyanis elveszett, ezt valami cikkben elárulják, de ettől még lehet jó és rossz a sör is.
Az összetevők között nem részletezik a malátát vagy malátákat és komlókat, és szót sem ejtenek az élesztőről. megemlítik viszont az aszkorbinsavat, amitől összevontam a szemöldököm. Valamint az alkohol mellett feltüntetik a Balling-fokot, amiért jár egy jó pont.
A sör kicsit fel lehetett rázva, vagy nagyon szénsavas alapvetően És persze a tárolás sem volt ideális.
Kitöltve a szénsav folyamatos bomlása miatt gyakorlatilag átláthatatlan volt a sápadt (a képnél sápadtabb) sárga szépség, és gyönyörű, stabil, tartós, fehér habot eresztett.
Illatot nem nagyon ereztem, lehet, hogy bennem volt a hiba.
Az íz már meglepett, az első kortyoktól fogva végig erősen malátás volt. A helyzetre rácsodálkozva nem is memorizáltam, miféle malátákat érzek, visszafogottak, de kellemesek. Viszont a komlót lényegében nem éreztem, végig vártam a keserűséget, de sehol, sehol semmi, szinte édes volt.
Az én pils-pilsener kategórámba nem nagyon illeszkedik ez a sör, de ez nem feltétlenül baj. Mindenképpen adok neki még esélyt, esetleg ha úgy adódik, éppen holnap.
Értékelni nem tudom, egyelőre kell legalább még egy teszt: [?]