Egy apró mellékes kérdéssel kezdem: miért nem tudnak „ß”-t használni a cimkén? A normál magyar kiosztású billentyűzettel nem bonyolultabb, mint a @ vagy a & esetleg a #. Nem egy ä, amit fél órán keresztül kell vadászni a karaktertáblán, vagy betanulni a billentyűkombinációt. Mindegy is a ß ss-re cserélésétől még lehetne ez jó sör, és az is csak... Eddig is szubjektív voltam, így is folytatom.
Mint már említettem, a búzasör, legyen az weißbier vagy wit, nekem elsősorban nyári ital, és nehéz meggyőzni, hogy létezik olyan, hogy téli búzasör. A Szent András Sörfözdének majdnem sikerült az Esthajnallal, noha ott a főzési eljárás valószínű tisztán lager jellegű. A Bigfootnak nem sikerült a Duettel, pedig az egyik kedvenc főzdém.
Kitöltve (ami nem egyszerű feladat), szép zavaros, a szokásosnál alig barnább búzasört látunk. Fehér habbal, ami alig akar oszlani.
Az illet is az a tipikus savanykás búzasör, amit nyárom szeretek.
Az íz elsőnek búzasörös, bár egy árnyalatnyival határozottabb a komlózás, és egy lehelletnyivel testesebb a sör. Aztán végig ez marad, kellemes, fűszeres utóízzel.
Finom, de nem győzött meg arról, hogy a búzasör és a tél valóban összeillenek. Nyárra majd beszerzek egy búzasörös poharat, de aadigra bizonyára nem lesz kapható – vagy csak a szezonális főzet frisseségét vesztett maradéka. A sima barnát úgyis millió éve nem ittam, majd kipróbálom újfent.
Értékelés: 3