Ez a karácsony úgy tűnik, csak nem akar véget érni, legalábbis ami a söröket illeti. Bár amennyiben a Gyertyános Serfőzde termékeit nézem, rövid guglizás után, nem is biztos, hogy ez kifejezetten karácsonyi sör, mindenesetre valószínű a karácsonyi piacra időzítették.
Mivel konkrétabb információm nincs, nemtudom miféle alapanyagokkal érték el a gesztenyepürés jelleget, az ára alapján remélem, hogy a Spar desszeartalapnál alább nem adták. Az alkohol is korrekt, de nem túl magas, 5,5%, balling fok, szárazanyagtartalom, IBU és hasonlókra ne számítsunk, még a neten sem találok használható információt. Ugyanígy homályba vész a komló fajtája (amit utóízben sejteni csupán), a maláta, és a főzési eljárás, illetve élesztő (tipp alapján alsóerjesztés, és a főzde amúgy is lagerben utazik).
Lássuk medvét: kitöltve szép barna-félbarna szín (az ára alapján remélem, a malátától csupán íz alapján nem egyértelmű), szép barna, stabil habot ereszt, ami a képen nem látszik, mert ez a tesztmennyiségnek elrakott kotlós sör.
Az illat már igazából előbb érkezik a látványnál, messzire szaglóan gesztenyepüré, már a kitöltésnél. Nem sültgesztenye, főtt esetleg, de sülve szeretem, és nem próbáltam még főzni, nem tudom.
Ehhez képest a friss szénsavas íz kezdetben egész korrekten sörös jellegű. De aztán előkúszik a gesztenye, és az édességíz. Utóízében némi komlót is érezni, de annyira halványan, hogy szinte már igaznak sem tűnik.
Édesség, desszertsör, egy-két pohár vagy pikoló mennyiségre optimalizálva, nehéz is elképzelni egy rendes korsóban.
Ejhaj... értékelés, annyira édesség, hogy inkább kihagyom, ez egy sörblog, szóval jövő karácsonyig [?].